Handtherapie is gericht op het diagnosticeren en behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, ligamenten, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid.
Het doel van de behandeling is gericht op het verbeteren van de mobiliteit, kracht, coördinatie en belastbaarheid. Daarnaast is er aandacht voor een maximale (functionele) inzetbaarheid van de arm, pols en hand zodat dagelijkse activiteiten weer naar tevredenheid uitgevoerd kunnen worden.
Wij behandelen klachten van hand en/of pols zowel conservatief als postoperatief als gevolg van onder andere:
- fracturen van vingers en/of pols;
- peesletsels en peesontstekingen;
- zenuwletsel of compressie;
- bandletsel;
- artrose;
- reumatoïde artritis
- hypermobiliteit
- chronische pijn
- complex handletsel
Uitgebreide hand- en polsklachten, waarbij meerdere disciplines binnen het behandelteam betrokken zijn, komen in aanmerking voor handrevalidatie.
Tijdens uw revalidatie wordt u begeleid door een gespecialiseerd behandelteam, dat samenwerkt om u een passend revalidatieprogramma aan te bieden.
Binnen de (traumatische) handrevalidatie worden internationaal geldende en lokaal aangepaste protocollen gebruikt en indien nodig therapeutische spalken worden ingezet. De revalidatiearts kan op afroep binnen de therapiesessie aanvullende adviezen geven.
Behandelteam
Tijdens de revalidatie is sprake van samenwerking tussen de betrokken therapeut(en) en u als patiënt. U bereikt het meest door zelf actief met de instructies en oefeningen van de therapeut aan de slag te gaan. De therapeuten zullen u ondersteunen en coachen.
Het behandelteam onder leiding van de revalidatiearts kan bijvoorbeeld bestaan uit onderstaande disciplines:
- Ergotherapeut
- Fysiotherapeut
- Medisch maatschappelijk werker
- Psycholoog
Bij hand- en polsklachten wordt door middel van een gespecialiseerde screening door een handtherapeut en/of revalidatiearts (of betrokken medisch specialist) beoordeeld of u in aanmerking komt voor een revalidatietraject of behandeld wordt door enkel een handtherapeut.
Verwijzing
Een verwijzing naar de revalidatiearts kan plaatsvinden via de behandelend specialist of huisarts. Als u voor het eerst bij de revalidatiearts komt, neemt u dan uw actuele medicatie of medicatiepaspoort, uw verzekeringsgegevens en een geldig legitimatiebewijs mee.
Meer inhoudelijke informatie is te lezen in onze folder Handtherapie.