CIMT-BIT Beide Handen (groep)

terug

Kinderen kunnen vóór, tijdens of na de geboorte een hersen- en/of zenuwbeschadiging oplopen. Hierdoor gebruiken ze soms één van hun handen minder goed. Dit kan meteen zichtbaar zijn, maar soms ook pas later.

Het CIMT-BIT programma, ook wel de Beide Handengroep genoemd, is een intensieve groepsbehandeling gericht op het verbeteren van de handvaardigheden. Vroeg beginnen is cruciaal voor een betere ontwikkeling.

We werken in kleine groepen van 3 tot 5 kinderen en stimuleren spelenderwijs dagelijkse activiteiten. Ouders spelen een belangrijke rol in de samenwerking. We doen het samen.

Voor wie

Kinderen vanaf 3 jaar tot ongeveer 8 jaar waarbij er sprake is van een verschil tussen links en rechts. Sommige kinderen hebben eerder al MuSSAP- of miniCIMT-BIT programma's gevolgd (bij Bravis kinderrevalidatie).

Wanneer in te zetten

De kinderrevalidatiearts, ergotherapeut of kinderfysiotherapeut indiceert de groepsbehandeling.

Werkwijze

We starten met een intake, 0-meting en een informatiemoment. Op basis van deze gegevens wordt bepaald welke specifieke aandachtspunten voor uw kind van belang zijn tijdens de groepsbehandeling.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • meer aandacht voor de aangedane hand.
  • de actieve bewegingsmogelijkheden vergroten (reiken, strekken en buigen).
  • het grijpen en loslaten van speeltjes.
  • het verbeteren van de kwaliteit van beweging.
  • Praktische vaardigheden verbeteren, zoals knopen hanteren of snijden met bestek.

Behandeling

  • Duur: 12 weken, 2 keer per week, 3 uur per sessie.
  • Fase 1 (8 weken): CIMT (Constraint Induced Movement Therapy) waarbij de best functionerende hand in een sling wordt gedragen om de aangedane hand te stimuleren.
  • Fase 2 (4 weken): BIT (Bimanual Intensive Therapy) waarbij beide handen worden gebruikt om dagelijkse vaardigheden te verbeteren.
  • Locatie: Mytylschool Roosendaal
  • Thuisoefeningen: Ouders oefenen dagelijks 30 minuten met hun kind, in spelvorm of tijdens praktische activiteiten zoals aankleden of eten.

Soms adviseert de ergotherapeut om een spalkje te proberen om de inzet van de aangedane hand te ondersteunen (dagspalk) of de spieren te rekken (nachtspalk) om overdag meer ontspanning te bereiken. De ergotherapeut ondersteunt u vervolgens ook bij de aanvraag en realisatie hiervan.

Ouderbijeenkomsten

Er worden ook ouderbijeenkomsten georganiseerd, begeleid door een maatschappelijk werkster. Hier kunt in contact komen met andere ouders en verschillende thema’s met elkaar bespreken.

Materialen

Vaak is er thuis al veel goed spelmateriaal aanwezig waarmee dezelfde vaardigheden kunnen worden geoefend als bij de groepsbehandeling. De ergotherapeut denkt hierbij mee. Ook is het soms mogelijk om materialen te lenen tijdens de oefenperiode.

Vragen

Heeft u vragen? Wij zijn bereikbaar via het secretariaat revalidatie T; 088 70 67 313.